YHDYSVALTAIN ENTINEN EVERSTI SUOMELLE: "TE TEITTE VIRHEEN"

YHDYSVALTAIN ENTINEN EVERSTI SUOMELLE: ”TE TEITTE VIRHEEN”

9.7.2024
Iltalehti/Kreeta Karvala/Washington

Yhdysvaltain entinen eversti Suomelle: ”Te teitte virheen”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/74a06e30-f55d-4775-82a8-df58f04946e6

USA:n maavoimien everstistä evp. ja entisestä ulkoministeriön diplomaatista tuli Nato-kriitikko, joka väittää, että Suomi teki virheen liittyessään Natoon.

Nykyisin 77-vuotias Wright on rauhanaktivisti ja tiukka Nato-kriitikko, joka väittää, että Suomi ja Ruotsi tekivät virheen liittyessään Natoon.

Julkinen ero

Vuonna 2003 kokenut Yhdysvaltain ulkoministeriön diplomaatti Ann Wright sai tarpeekseen. Hän erosi julkisesti pestistään ulkoministeriössä protestina Yhdysvaltain hyökkäykselle Irakiin, joka tehtiin ilman YK:n turvallisuusneuvoston suostumusta.

Myöhempien tutkimusten mukaan Yhdysvaltain ja Britannian johto valehtelivat Irakin joukkotuhoaseista sekä Irakin yhteyksistä syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin. Niiden avulla kuitenkin oikeutettiin Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin.

Entinen diplomaattipestiään Wright toimi 29 vuotta Yhdysvaltain maavoimissa, josta hän jäi eläkkeelle everstinä.

Pitkä kokemus

Iltalehden Washingtonissa tapaama Wright kertoo, että hän tietää kokemuksesta, miten Yhdysvallat toimii maailmalla.

Wright moitti sekä Yhdysvaltoja että Natoa siitä, että ne käyttävät liian vähän diplomatiaa maailmalla rauhan edistämiseen.

Wright on uransa aikana työskennellyt muun muassa Afganistanissa sekä Sierra Leonessa.

Vuonna 1997 Wrightille myönnettiin poikkeuksellisen rohkeasta toiminnasta vaarallisissa olosuhteissa Yhdysvaltojen ulkoministeriön Award for Heroism -mitali, koska hän oli auttanut evakuoimaan useita tuhansia ihmisiä Sierra Leonen sisällissodan aikana.

Nyt eläkkeellä oleva aktivisti keskittää tarmonsa rauhan edistämiseen ja ”sotaa lietsovan” Naton vastustamiseen.

– Nato on mahtava organisaatio, jos se täyttää mandaattinsa eli rauhan edistämisen, Wright sanoo.

Tällä hetkellä näin ei Wrightin mukaan ole, koska Nato osallistuu sotiin ja synnyttää niitä tarkoituksella.

Rauhanaktivistin mukaan myös Yhdysvaltain mittavalla aseteollisuudella on osansa kuviossa.

– Nato näyttää ajattelevan, että rauha saavutetaan vain sodan avulla. Minä sanon, että rauha synnytetään diplomatialla ja niin, ettei ihmisiä tapeta.

Wright viittaa Naton ”sodan lietsomisesta” puhuessaan Naton itälaajentumiseen sekä harjoitustoimintaan Venäjän itärajalla. Ne ovat Wrightin mukaan Venäjälle punaisia linjoja, joita ei pitäisi ylittää.

Wrightin näkemyksen mukaan esimerkiksi Ukrainassa Yhdysvallat ja Nato rohkaisevat maata liittymään Natoon, vaikka tiedetään, että se on Venäjälle punainen vaate.

Tosiasiassa Nato ei painosta eikä houkuttele mitään maita liittymään puolustusliiton jäseniksi, vaan päätös on jokaisen maan oma asia. Esimerkiksi Ukrainassa demokraattisesti äänestetyt poliitikot ovat kirjanneet maan perustuslakiin pyrkimyksen päästä Naton jäseneksi.

Sodan harjoittelu

Wright kertoo viettävänsä eläkepäiviään Havajilla, jossa Nato käynnisti kesäkuun lopussa maailman suurimmat merelliset RIMPAC -sotaharjoitukset Tyynellä valtamerellä.

Wrightin mukaan RIMPAC-harjoitusten tarkoituksena on valmistautua merisotaan Kiinaa vastaan.

– He valmistautuvat taas uuteen sotaan ja me kansalaiset sanomme, että älkää tehkö niin, koska jos valmistaudutte johonkin, erehdyksiä voi sattua ja vääriä laskelmia tulla, tai sitten tarkoituksella tehdään päätös, että lähdemme sotaan Kiinaa vastaan, koska Kiina peittoaa meidät (Yhdysvallat) taloudellisesti.

Tekivätkö Suomi ja Ruotsi virheen liittyessään Natoon?

– Mielestäni te teitte virheen. Suomi ja Ruotsi olisivat voineet säilyä itsenäisinä ja neutraaleina maina, sillä on tärkeää, että maailmassa on neutraaleja maita, joissa muut maat ja organisaatiot voivat tulla kuulluiksi potentiaalisten konfliktien sattuessa.

Tosiasiassa Suomi ei ollut Wrightin kuvaama neutraali maa ennen Nato-jäsenyyttään, koska Suomi kuului EU:hun ja teki jo ennen liittokunnan jäsenyyttä tiivistä yhteistyötä läntisten demokratioiden, kuten Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa.

Etkö ymmärrä suomalaisten näkemystä siitä, että Venäjä on meille todellinen uhka. Se myös hyökkäsi laittomasti Ukrainaan.

– Ymmärrän kyllä, enkä hyväksy Venäjän hyökkäystä missään nimessä, vaikka tosin voimme nähdä senkin, että (Venäjän) hyökkäys johtui isossa määrin siitä, että Nato-maa USA:ssa Ukrainaa on painostettu liittymään Natoon, Wright väittää.

Tosiasiassa Nato-jäsenyyden hakeminen on ukrainalaisten omissa käsissä.

Ukrainaa ei myöskään olla hyväksymässä tiistaina alkavassa Naton Washingtonin huippukokouksessa liittokunnan jäseneksi maan toiveista huolimatta.

Jaa tämä: