Kansainvälinen kannanotto Suomen presidentille, hallitukselle ja eduskunnalle Suomen harjoittamaa ydinvoimapolitiikkaa vastaan.

Lehdistötilaisuus järjestetään tiistaina 21.5.19 kello 12.00 Eduskuntatalossa, lähetystöjen vastaanottotilassa. Tervetuloa!

Noin 170 järjestöä/ryhmää/liikettä 79 maasta ovat allekirjoittaneet kannanoton Suomen harjoittamaa ydinvoimapolitiikkaa vastaan.

Kannanotossa kiinnitetään huomiota ydinvoiman kalleuteen ja vaarallisuuteen, siihen että ydinvoima ei ole ratkaisu ilmastonmuutokseen. Kannanotossa todetaan, että ydinjäte on vaarallinen satoja tuhansia vuosia, että samaa teknologiaa käytetään myös ydinaseisiin. Päätökset ydinvoimasta tehdään epädemokraattisesti ja ydinvoiman käyttö loukkaa ihmisoikeuksia. Kannanotto on lähetetty maaliskuussa edellisen kauden kansanedustajille. Kannanotto on saatavissa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi.

Maanantaina 20.5.2019 kannanotto luovutetaan STUK:lle ja tiistaina 21.5.2019 Työ- ja elinkeinoministeriölle sekä eduskunnan kaikille eduskuntaryhmille eduskunnan vastaanottohuoneessa klo 11.00 – 11.45 kansainvälisen ryhmän toimesta.

Kansainvälinen ryhmä (kaikki henkilötiedot oheisina) koostuu seuraavista henkilöistä:

Oleg Bodrov, Sosnovy Bor, ydinfyysikko, pitkäaikainen ja kansainvälisesti tunnettu sekä kansainvälisesti palkittu ydinvoimakriitikko. Hän kiinnittää huomiota siihen että VVER-1200- reaktoreilla tulee olemaan merkittäviä negatiivisia vaikutuksia, ei vain Suomelle vaan myös koko Itämeren alueelle, sekä maailmanlaajuisesti. 

Lena Lagerstam, edustaa Ruotsin Kärnkraftsfritt Bottenviken -verkostoa, joka luovuttaa oman  40.000 allekirjoituksen vetoomuksensa yllä mainituissa tilaisuuksissa. Pohjanlahden pohjoisella Ruotsin rannikolla sijaitsevat 21 kuntaa vastustavat ydinvoimaloiden rakentamista lähialueelleen.

Tatyana Novakova, valkovenäläinen toimittaja, joka toimii eri ydinvoimaa vastustavissa ryhmissä ja esittää vakavia väitteitä Rosatomin reaktorityypin ongelmista ja puutteista. Hän viittaa Ostrovetsissa rakenteilla olevaan ydinvoimalaan, joka on sekä Aarhus- että Espoo UNECE -sopimusten kritiikin kohteena.

Jan Strömdahl, Ruotsin Folkkampanjen mot Kärnkraft/Kärnkvapen -järjestön puheenjohtaja, joka kyseenalaistaa Suomen Onkalo-projektissa käytettävien kuparikapseleiden kestävyyden Ruotissa esitettyyn kritiikkiin perustuen. 

Hannelore Heidtmann, edustaa Saksan Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie – verkostoa. Hän muistuttaa siitä, että Saksa on Fukushiman katastrofin vuoksi luopumassa ydinvoimasta. Kahdeksan ydinvoimalaa on jo suljettu ja 7 on vuorossa vuoteen 2022 mennessä. Hän muistuttaa myös siitä että Saksassa ei ole löydetty mitään ratkaisua käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen.

Leo Tubbax, Belgian Nucléaire Stop Kernenergie järjestöstä. Hän korostaa, että ydinvoima ei ole ratkaisu ilmastonmuutokseen vaan osa sen aiheuttamia ongelmia ja huomauttaa, että Suomen teknologisesti arvostettuna maana tulisi olla edelläkävijä uusiutuvan energiateknologian ja sen käytön kehittämisessä.

Agneta Ekman, Ruotsin Gröna Kvinnor järjestöstä. Hänen viestinsä on, että peruskallion turvallisuutta käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkana ei voida taata. Hän muistuttaa myös siitä, että puolet EU-maista eivät käytä ydinvoimaa ja että Saksa, Belgia, Sveitsi ja Espanja ovat luopumassa ydinvoiman käytöstä kokonaan.

Inga Palmér, Ruotsin Kvinnor för Fred järjestöstä. Hän muistuttaa siitä, että ydinvoima ja ydinaseet ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa. Ydinvoima syntyi ydinpommina. Rosatom kuuluu maailmaan merkittävimpiin ydinaseiden suunnittelijoihin ja valmistajiin.


Lisätietoja:
Lea Launokari, Naiset Rauhan Puolesta – liike, lea.launokari(at)nettilinja.fi, 050 5522330
Ulla Klötzer, Naiset Atomivoimaa Vastaan -liike, ullaklotzer(at)yahoo.com, 050 5690967

PRESENTATION OF FOREIGN GUESTS

Jaa tämä: